donderdag 25 februari 2016

Mooie ronde cirkel haken


Hierboven zie je twee cirkels.
Er zit verschil tussen beide cirkels.
De gele heb ik gehaakt door te beginnen met een cirkel en ik heb steeds op dezelfde plek gemeerderd (=2 vasten in dezelfde steek) en tussen de meerderingen elke toer een steekje meer. Dit is een logische manier van meerderen lijkt het, maar je krijgt meer een zeshoek in plaats van een cirkel.De oranje wordt een mooie ronde cirkel. Hiervoor moet je steeds op een ander plekje meerderen. Hieronder staat beschreven hoe je dat kunt doen.

V is een vaste.

Haak een ketting van 4 lossen en sluit de cirkel met een halve vaste. 
In dit cirkeltje haak  je 6 vasten.
1e toer: In elke vaste van de vorige toer haak je 2 vasten (totaal 12 v.)
2e toer: *1 vaste, 2 vasten in volgende steek* Herhaal *-* (18 v.)
3e toer: 1 v., 2 v. in volg. st., *2 v., 2 v. in volg. st.* Herhaal *-* Eindig met 1 v. (je hebt nu ook weer 2 v. naast elkaar omdat je ook met 1 v. bent begonnen) (24 v.)
4e toer: *3 v., 2 v. in volg. st.* Herhaal *-* (30 v.)
5e toer: 2 v., 2 v. in volg. st., *4 v., 2 v. in volg. st.* Herhaal *-* Eindig met 2 v. (hier ook weer 4 v. naast elkaar omdat je met 2 v. bent begonnen) (36 v.)
6e toer: *5 v., 2 v. in volg. st.* Herhaal *-* (42 v.)
7e toer: *3 v., 2 v. in volg. st., *6 v., 2 v. in volg. st.* Herhaal *-* Eindig met 3 v.

Bij een mooie cirkel verleg je de plek waarop je gaat meerderen in de oneven toeren. Je haakt wel steeds evenveel vasten tussen de 2 meerderingen.
(In plaats van te beginnen met 4 lossen, kun je ook beginnen met een magische ring.)
Je kunt het bovenstaande patroon op veel verschillende manieren vinden op het internet, ik doe het zo. het komt uit een oud Ariadne tijdschrift.


Een andere tip is het volgende. Omdat het, zeker als je een beginnende haker bent, lastig is om te weten waar je in je haakwerk bent, leg ik altijd een draadje van een andere kleur aan het begin van de toer. Dan weet je waar je bent begonnen en dus ook wanneer de toer weer klaar is! Er zijn ook speciale toerentellers voor te koop, maar bij zo iets kleins, doe ik het liever zo.
Wellicht heb je er iets aan, ik vind het heel handig!

1 opmerking: