zondag 1 februari 2015

DIY: haak een telefoonhoesje

Granny stripes
Maak een telefoonhoesje met lossen en stokjes!
Met bijna dezelfde techniek als de granny squares (http://haakjuf.blogspot.nl/2014/12/) kun je ook granny stripes haken. Je kunt zo kussenhoezen, sjaals of dekens haken, maar ook een hoesje voor je telefoon. Welke materialen gebruik je?
Kies wol of katoen uit die je mooi vindt, een haaknaald van de juiste dikte, een stopnaald om af te hechten en een schaar. Als je het hebt, is het handig om de ketting lossen te haken met een haaknaald in een grotere maat, dan voorkom je dat je werk aan de onderkant gaat trekken. Haak de ketting lossen in ieder geval heel los!
Haak een ketting van lossen. De ketting moet om je hoesje passen en een veelvoud van drie zijn (passen in de tafel van drie ;-). Je gaat steeds met groepjes van drie stokjes haken en dan kom je mooi uit!

 Haak dan twee keer lossen. Dit wordt straks je eerste stokje van je nieuwe toer.
Draai je werk om.

Je haakt dan 1 stokje in de eerste steek, je slaat twee steken over en haakt dan 3 stokjes in de volgende steek. Dus 3 stokjes in één steek van de ketting lossen. Dan sla je weer twee steken over en haakt weer een groepje van 3 stokjes in één steek. In de laatste van de ketting haak je 2 stokjes. Je begint en eindigt dus met twee stokjes. 
Hierna ben ik ga wisselen van kleur, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Met de nieuwe kleur haak je eerst 2 keerlossen. Draai je werk om en maak een stokje tussen de twee stokjes van de vorige toer.
Daarna haak je steeds 3 stokjes in de ruimte tussen de groepjes stokjes van de vorige toer en eindigt met 1 stokje aan het einde van de toer (op het laatste stokje van de vorige toer).

En zo haak je verder. Ik heb eerst door gehaakt en pas later afgehecht....normaal gesproken haak ik meteen bij het wisselen van de kleur af. Dat scheelt aan het einde van het werk!  
Omdat ik graag een roze randje onderaan én bovenaan wilde, heb ik aan het eind nog één randje lossen gehaakt met het roze garen.
Met de stopnaald naai je de onderkant en zijkant aan elkaar en klaar is je hoesje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten